قابلمهها قلب هر آشپزخانهای هستند. وقتی یک سرویس قابلمهی با کیفیت و مناسب داشته باشید میتوانید به راحتی هر غذایی را آماده کنید و نگران کیفیت پخت آن نباشید. اما چطور باید یک قابلمهی خوب و باکیفیت پیدا کنید؟ در این مطلب از دیجیکالا مگ قرار است ۴ نکتهی مهم که در زمان خرید قابلمه باید بررسی شوند را به شما بگوییم تا بتوانید مثل یک حرفهای، بهترین قابلمهی بازار را به راحتی تهیه کنید.
۱. تعداد قطعات سرویس را در نظر بگیرید
قبل از خرید در نظر بگیرید که قرار است برای چند نفر غذا بپزید، روش پختوپز شما چگونه است و بیشتر از چه نوع ظروف پختوپز استفاده میکنید. سپس تعداد تابهها و قابلمهها و درهایی که نیاز دارند را بنویسید. با این کار متوجه میشوید که سرویس چندپارچه برای شما مناسبتر است. همچنین اگر به ظرفی نیاز دارید که در سرویسها نیست میتوانید به صورت جداگانه بخرید و به سرویس قابلمهتان اضافه کنید. با این کار میتوانید بهترین قابلمهها را برای آشپزخانهتان بخرید.
۲. وزن و اتصالات قابلمه را بررسی کنید
اگر به صورت حضوری خرید میکنید حتما قابلمه را در دست بگیرید و ببینید وزنش برای دست شما مناسب است یا نه. دستهها را در دست بگیرید و مطمئن شوید که به راحتی تعاعدل قابلمه برقرار میشود. همچنین باید به استحکام اتصالات دسته هم توجه کنید. اگر هم قرار است خرید آنلاین داشته باشید حتما بخش مشخصات کالا را بخوانید و وزن هر قابلمه را بررسی کنید و کامنت خریداران قبلی را هم بخوانید تا از کیفیت اتصالات و نحوهی استفاده از آن مطلع شوید.
۳. درِ شیشهای را انتخاب کنید
درهای شیشهای به شما این امکان را میدهند که بدون باز کردن، به راحتی محتویات قابلمه را ببینید. پس بخار از ظرف خارج و روند پخت مواد غذایی با مشکل مواجه نمیشود. همچنین اگر فرزند کوچک در خانه دارید میتواند روی کانتر بنشیند و مراحل پخت غذا را ببیند تا حسابی سرگرم شود.
۴. قابلیت استفاده در فر را چک کنید
اگر تصمیم دارید قابلمه و تابه را در فر هم استفاده کنید حتما یک سرویس مناسب برای استفاده در فر را انتخاب کنید. همچنین حداکثر دمایی که میتواند در فر تحمل کند را بررسی کنید تا مطمئن شوید برای شما مناسب است. بعضی از ظروف تا دمای ۱۸۰ درجه بعضی دیگر تا ۲۶۰ درجه سانتیگراد را تحمل میکنند. بهترین قابلمه برای قرار گرفتن در فر قابلمهای است که دستهی نسوز (معمولا از جنس برنج) داشته باشد.
آشنایی با انواع جنس قابلمه و تابه بر اساس نوع استفادهی آنها
ظروف پختوپز باید با روش پخت و مواد غذایی که انتخاب میکنید متناسب باشند. مثلا غذاهای سرخکردنی باید در تابههایی که حرارت را به سرعت منتقل میکنند آماده شوند تا بهترین کیفیت را داشته باشند. اما غذاهای آبپز را باید در قابلمههایی که حرارت را به مدت طولانی در خود حفظ میکنند بپزید. همچنین سس سفید و سس گوجهفرنگی را نباید در ظروف مسی و آلومینیومی بدون روکش آماده کنید چون به سرعت با فلز واکنش نشان میدهند. در این بخش به صورت کلی جنس انواع قابلمه و تابه را با هم بررسی میکنیم تا در زمان خرید بتوانید مناسبترین انتخاب را داشته باشید.
فولاد ضد زنگ
فولاد ضد زنگ کلاسیک و بدون روکش ماندگاری زیادی دارد و بهترین قابلمه برای سرخ کردن مواد غذایی است. در این ظرفها میتوانید هر چیزی، از سس تا پاستا و برنج، را به راحتی آماده کنید.
- بادوام
- مراقبت آسان
- عدم واکنش با مواد غذایی
- گرمایش سریع و یکنواخت
- قابل شستوشو با ماشین ظرفشویی
- قابل استفاده روی اجاق گاز و فر
- تمیز کردن کمی سخت
- قابلیت نچسب بودن ندارد
نچسب یا تفلون
روکشهای نچسب با دوام در قابلمهها میتوانند حساسترین غذاها مثل تخممرغ و پنکیک را هم به خوبی و بدون چسبیدن به ظرف بپزند. در استفاده از این ظروف مقدار بسیار کمی روغن استفاده میشود و حتی میتوانید بدون روغن هم غذا بپزید. پس اگر اهل غذاهای کمچرب و بدون چربی هستید این انتخاب خوبی است.
- تمیز کردن بسیار آسان
- پختوپز با روغن کم
- اغلب برای استفاده در فر مناسب هستند (به جنس دسته دقت شود)
- غذاهای سرخکردنی رنگشان تیره نمیشود
- لایه تفلون به راحتی خراشیده میشود
- حرارت بالای آب در ماشین ظرفشویی عمر لایه تفلون را کم میکند
چدن روکش شده
این ظرفهای کلاسیک و رنگارنگ برای تفت دادن، سرخ کردن، آبپز کردن و تهیهی خورشت و استیک بهترین انتخاب هستند. به راحتی میتوانید آنها را روی اجاق گاز یا در فر قرار دهید و قابلمه یا تابه را مستقیم سر میز غذا بگذارید.
- به آرامی و یکنواخت گرم میشود
- گرما را به خوبی حفظ میکند
- پوشش بادوام دارد
- با مواد اسیدی واکنش نشان نمیدهد
- قابل شستوشو در ماشین ظرفشویی
- مقاوم در برابر خوردگی
- قابل استفاده در دمای تا ۲۶۰ درجه سانتیگراد
- سنگین است و با غذا سنگینتر میشود
- دستگیرههای کوچکی دارد
- روکش آن میتواند تراشیده شود
چدن بدون روکش
بهترین قابلمه برای جایگزینی با ظرفهای تفلون همین چدن بدون روکش است. این جنس با نام نچسب طبیعی هم شناخته میشود. بسیار بادوام است. و هر نوع مادهی غذایی را حسابی برشته و تیره میکند. به راحتی هر دمایی را در فر تحمل میکند و بسیار ایمن است.
- بادوام
- کلاسیک
- به راحتی از روی اجاق به فر قابل انتقال است
- برای پخت استیک،کباب و ماهی مناسب است.
- بعضی از ظرفهای چدنی غذا را به صورت ناهموار میپزند
- در روزهای اول شستن آنها چالش برانگیز است
- گاهی باید تمام سطح داخلی را با روغن بپوشانید
- اگر با روغن پوشانده نشوند به راحتی در رطوبت زنگ میزنند
- قابل شستوشو در ماشین ظرفشویی نیست
فولاد کربنی و فولاد آبی
از این جنس در تولید ظرفهای آشپزی مخصوص آشپزخانههای حرفهای استفاده میشود. دوام بالا و کارآمدی زیاد در کنار کارایی چند جانبه این جنس را به انتخاب اول سرآشپزها تبدیل کرده است.
- قابل استفاده روی هر نوع منبع حرارتی
- مناسب برای سرخ کردنیها
- قابل تمیز شدن فقط با دستمال کاغذی
- سبکتر از چدن با همان کارلیی
- طراحی تابه تک منظوره
- قابل شستوشو در ماشین ظرفشویی نیست
- باید با روغن پوشش داده شود
- در صورت عدم پوشش با روغن، زنگ میزند
- باید فقط با دست و با کمک مایع ظرفشویی ملایم و فرچهی نرم شسته شود.
مس
ظروف مسی واقعی امکان پخت یکنواخت و سریع را فراهم میکنند. به همان سرعتی که گرم میشوند، میتوانند حرارت خود را هم از دست بدهند. بهترین ضخامت برای ظرفهای پختوپز فلزی ۳ تا ۴.۵ سانتیمتر است.
- مناسب برای پخت و سرخ کردن همه چیز
- مناسب برای قرار گرفتن روی درجههای مختلف حرارت
- ظاهر زیبا
- قابل استفاده در فر (بعضی مدلها)
- گران قیمت است
- در اثر ضربه تغییر فرم میدهد
- اگر با قلع پوشانده نشود به راحتی واکنش نشان میدهد
- رنگ بخش خارجی به مرور از بین میرود
- فقط باید با دست شسته شود